Azt hiszem, a gyakorló szülők tudják a legjobban a világon, milyen nehéz lehet rávenni valakit egy olyan dologra, amit magától nem akarna megtenni. "A kívánt viselkedést tegyük vonzóvá és könnyűvé, a nem kívántat pedig ellenszenvessé és nehézzé" megkerülhetetlen alapbölcsességén túl is van még eszköz arra, hogy a kéréseink könyebben teljesíthetőek legyenek. John R. "Jack" Schafernek, a pszichológia doktorának, az FBI volt viselkedéselemzőjének néhány tippjét nagyobb, akár már kamaszodó gyerekeket nevelve is hasznát vehetjük.


Parancs vagy kérés?

Mindannyian szívesebben teljesítünk egy olyan kérést, amiben legalább az illúziónk meglehet, hogy mi döntünk a végrehajtásáról. Erre a legegyszerűbb módszer, ha valóban kérünk és nem csak utasítunk. Egy "légy szíves" csodákra képes.


Kölcsönös szívességek

Számtalanszor fordul elő, hogy mi segítünk a gyerekeknek vagy mi teljesítjük az ő kéréseiket. Ilyenkor megerősíthetjük bennük, hogy nálunk az a dolgok rendje, hogy kölcsönösen segítünk egymásnak. Pl. amikor megköszönik a segítséget, a "szívesen" mellé mondjuk el azt is, hogy "Tudom, hogy te is segítesz nekem, ha kérem."

 

Elköteleződés

Nagyobb valószínűséggel teljesítünk egy kérést, ha erre konkrét ígéretet teszünk (különösen ha többen is hallják). Érjük el, hogy a gyerek ki is mondja, hogy megteszi, amit kérünk (pl. "Ebéd után leviszem a szemetet."), de még akár kezet is adhat rá, ha ez a családban megszokott. Az elköteleződés látszatát keltheti az is, ha úgy fogalmazunk, mintha a döntés már meg is történt volna ("Leckeírás után játszunk egyet együtt." "Mivel fogsz játszani rendrakás után?")


Elismerés

Nehéz ellenállni egy olyan kérésnek, ami dicséretekbe van csomagolva. Pl. ha azt mondjuk, hogy "A múltkor olyan ügyesen törölgettél, ragyogó fényesek lettek a tányérok. Most is mosogatni készülök.", talán még ki sem kell mondanunk a kérést és a gyerek magától ajánlja fel, hogy teljesíti.


Ezek a technikák nem csak arra jók, hogy a gyerekeinkkel jobban tudjunk kommunikálni, vagy hogy más felnőttektől hatékonyabban tudjunk segítséget vagy szívességet kérni. Akkor sem árt tudatában lenni a létezésüknek, amikor éppen minket próbálnak rábeszélni valamire ;)

 

kép innen