Harry Beckwith, a marketingpszchológia elismert szakértője, akinek öt nagysikerű könyvéből három már magyarul is megjelent, blogjában összegyűjtött négy olyan történetet (hű, de sok számnév van ebben a mondatban!), amelyek mind megtörténtek a valóságban és amelyek mind az elvárások erejét demonstrálják.

1. Calvin Trillin, humorista egy könyvtárban mutatta be legújabb könyvét, amelyben nagy remények előtt álló, rendkívül tehetséges, ám tragikusan elhunyt barátjára emlékezett. A hallgatóság végigkuncogta és nevetgélte a felolvasást az öngyilkos barátról. Trillin humorista volt, az emberek arra számítottak, hogy vicces dolgokat fog mondani és viccesnek is találták, bármit mondott.

2. Ellen Langer professzor 84 szállodai dolgozó segítségét kérte. Négy hotel alkalmazottainak azt mondta, hogy a munkájuk remek testmozgást biztosít és egészséges, aktív életet élhetnek általa, a többieknek nem mondott a témáról semmit. Négy héttel későbbre azok, akik egészségesnek hitték a munkájukat, átlagosan egy kilótól (0,5% testzsírtól) szabadultak meg és a vérnyomásuk is csökkent.

3. Lysan Damisch arra kérte vizsgálati személyeit, hogy próbáljanak 10 gurításból minél többet betalálni. Az ütések felénél az alanyok egy olyan golflabdát kaptak, amit "szerencsésnek" hittek. A "szerencselabdával" kettővel több találatot értek el.

4. Mesterséges ízesítőkkel és ételfestékekkel kísérletezve azt találták, hogy a sajtos Cheetos csak akkor sajt ízű, ha sárgára festik illetve hogy a vaníliapuding banán- vagy citromízűvé változik, ha (íztelen) sárga ételfestéket adnak hozzá, míg a mangó vagy citrom ízesítésű, de fehér puding vanília ízű.

Aki azt gondolja, hogy a vizsgálat alanyaival nem stimmelt valami és őt bizony nem vernék át, kóstolja meg a finom eperturmixot, amit tejből és piros ételfestékből állít elő. A zöld tej banános, a sárga vaníliás ízű lesz. Amikor általános pszichológia gyakorlaton ezeket kóstolgattuk és már tudtuk, hogy valójában mind egyformán csak tejízű, még akkor is azon kaptam magam, hogy azon gondolkozom: nem lehet-e, hogy a festéknek titokban mégis van valami íze. Az illúzió még a józan eszemet is felülírta, becsapás sem kellett hozzá.


Beckwith a négy történetből egy tanulságot von le: Ha meg akarod változtatni a tapasztalataidat, változtasd meg az elvárásaidat.

 

 

kép innen