Tanácsok olyan szülőknek, akik szeretnék, ha a gyerekük kevesebb segítséget igényelne az elalváshoz, kevesebbszer ébredne éjjel vagy csak szimplán többet aludna, de mindezt gyengéden, a gyereküket ismerve és tisztelve szeretnék megvalósítani - Eliabeth Pantley The No-Cry Sleep Solution (Altatás sírás nélkül) c. könyve alapján. A csecsemők alvásáról szóló első rész után itt az első gyakorlati lépés: az alvásnapló elkészítése.

Ahhoz, hogy az alvási szokásokon javítani tudjunk, nem árt világos képet festeni arról, hogy jelenleg mi a helyzet, hiszen így látjuk meg, hol vannak a lehetséges beavatkozási pontok. Az alvási helyzettel való szembenézés nem csak azért hasznos, hogy hatékonyan tudjunk változtatni, hanem azért is, mert így később reálisabban meg tudjuk ítélni, mennyit haladtunk előre.

Válasszunk ki egy napot, amikor feljegyezzük az alvással kapcsolatos körülményeket: a nappali alvás, az esti rutin és az éjszakai alvás jellemzőit.

1. Először a nappali alvást figyeljük meg. Pantley szerint a nappali alvás nagyban befolyásolja az éjszakait, de nem úgy, mint legtöbben hinnénk: Nem azok alszanak jobban, akik estére jobban elfáradnak, hanem akik nappal is jól alszanak. Jegyezzük fel, hogy nappali alvásnál a baba

- mikor aludt el
- hogyan aludt el (x perc ringatás/szopás/babakocsizás stb. után)
- hol aludt el (az anyja mellett az ágyban/kendőben/teraszon babakocsiban stb.)
- hol aludt (egyedül az ágyban/kendőből letéve/végig ölben stb.)
-mennyit aludt

Fontos kérdés még, hogy van-e egy meghatározott szertartása a nappali alvásnak és hogy kb. ugyanabban az időben, ugyanannyi ideig alszik-e nap közben mindennap.

2. Ugyanezen a napon a tervezett esti lefekvés előtt egy-két órával kezdjünk el leírni mindent, amit csinálunk. Jegyezzük fel, hogy az adott tevékenység mennyire aktív (élénk, közepes, nyugodt), mekkora a zajszint, a hangerő (hangos, közepes, csendes) és milyen a fényerő (világos, félhomályos, sötét).
Fontos kérdések az esti rutinnal kapcsolatban: Van-e rendszeresen ismétlődő lefektetési szertartás? A lefekvést megelőző órában nyugodt, csendes tevékenységeket végzünk tompított fénynél? A lefekvés ideje nagyjából egyidőben van mindennap (+/- fél óra)? Segítenek-e a lefekvés előtti tevékenységek a babának és nekünk is, hogy ellazuljunk és elálmosodjunk?

3. Szintén ezen a napon jegyezzük fel az éjszakai ébredések számát és körülményeit is (készítsünk az ágy mellé papírt és ceruzát - ne tollat - és legyen rálátásunk egy órára). Amikor a baba felébred, gyorsan írjuk le, hány óra van és hogyan ébredt (sír, mocorog). Jegyezzük fel, hogy mit csináltunk: kivettük az ágyából, pelenkát cseréltünk, megszoptattuk, stb. Ha elaludt, írjuk fel ismét az időt. Reggel minél hamarabb tisztázzuk le az éjszakai feljegyzéseket, mert pár nap múlva már nem fogunk eligazodni rajtuk.

Összegezzük az éjszakai alvásnaplót így:

Elalvás ideje:
Ébredés ideje:
Ébredések száma:
Leghosszabb alvásidő (ébredés nélkül):
Összes alvásidő:
Kell-e "segíteni" a babának elaludni (majdnem) minden ébredésnél?

Pantley - némileg ellentmondásban az egyéni különbségek korábbi és későbbi hangsúlyozásával - javasolja azt is, hogy az alábbi táblázattal összehasonlítva állapítsuk meg, hogy gyerekünk alvásideje mennyire tér el az átlagostól. Azt azonban ne feledjük, hogy ez csak egy támpont és hogy az "átlag" mit jelent (én úgy tanultam, hogy szórás nélkül kb. semmit), túlságosan nem érdemes megijedni, ha egy jól fejlődő, nyugodt baba alvásideje ezektől az értékektől eltér.


Csecsemők és gyermekek átlagos nappali és éjszakai alvásideje

          nappali alvások     nappali alvás      éjjeli alvás        összes napi
kor             száma             összideje          összideje           alvásidő

1 hó             3                     6–7                8 1⁄2 –10             15–16
3 hó             3                     5–6                 10–11                  15
6 hó             2                     3–4                 10–11               14–15
9 hó             2                   2 1⁄2–4               11–12                  14
12 hó         1–2                    2–3               11 1⁄2–12             13–14
2 év             1                     1–2                 11–12                  13
3 év             1                    1–1 1⁄2                  11                    12
4 év             0                       0                    11 1⁄2                  11 1⁄2
5 év             0                       0                      11                     11


Az így összegyűjtött információ alapján aztán kiválaszhatjuk a számunkra megfelelő javaslatokat (ezek következnek a sorozat folytatásában) és egyéni alvási tervet készíthetünk.

Következik: Javaslatok az altatáshoz 0-4 hónapos kor között

kép innen