Világunk sokszínű mozaikjában csillogó kövecskék a gyerekeink. Akkor is, ha a fejlődésük nem tér el az átlagostól, és akkor is, ha igen. Ebben a sorozatban egy-egy olyan kövecskét mutatnak be a szüleik, aki valamiben más, mint a többiek - de talán még több dologban hasonlít rájuk. Egyben biztosan nincs különbség: ő is a szülei szeme fénye és büszkesége.



Félix (4 éves)

Testvérek, család: Egy 5 és fél éves lány testvére van, Rebeka. Kisvárosban élünk. Két családi ház van a telkünkön. A nagyobbikban mi (Tamás, Rebeka, Félix, Kata és Luna kutya) lakunk, a kisebbikben pedig az édesapám (aki sajnos már csak az egyedüli nagyszülő a gyerkőceim életében).


Intézmények, amiket látogat(na): Egy speciális óvodai csoport működik a városunkban, ami nagyon telített. Ez egy vegyes csoport. Az összes nem integrálható SNI-s gyerkőc ezen az egy csoporton osztozik (nem túl nagy sikerrel). Bővíteni hely és szakember hiányában nem tudják.

Több olyan óvodát is megnéztem a városban ahol integrálnak
autizmussal élő gyerekeket is, de a beszéd és a szobatisztaság hiánya mindenhol kizáró tényező volt. Ezen kívül sehol sem tudják felvállalni az alternatív kommunikációs eszközök alkalmazását (PECS, napirend) sem.

Jelenleg korai fejlesztésre járunk. Egyéni fejlesztést heti egyet (2-3 hetente kettőt) kap, ezen kívül heti egy kiscsoportos foglalkozás és kéthetente egy csoportos torna van.


Hobbik, kedvencek: Félix nagyon szereti a mozgással kapcsolatos dolgokat. Imád az apával, a Rebekával és velem birkózni, "vadulni", fogócskázni. Trambulinon, fitness labdán ugrálni, futóbiciklizni, csúszdázni, homokban és sárban túrkálni, szaladgálni, sétálni, mászókázni, járdák szegélyén végig sétálni, avart rugdalni és dobálni stb.

Ezeken kívül nagyon szeret mesét nézni és zenét (Gryllus Vilmos, Halász Judit, Alma együttes) hallgatni. Szereti az éneklős, mondókás játékokat.

Amit (akit) még nagyon imád, az a kutyánk, Luna. Mikor őt vettük, reménykedtem benne, hogy jó hatással lesz a gyerkőcökre, főleg a Félixre. Bevált!:) Együtt alszanak, játszanak. Félix ösztönösen ért az állatok "nyelvén". Mindig tudja, hogy mi a megfelelő viselkedés a Lunával szemben. Öröm nézni őket!


Erőssége: Nagyon jó a vízérzéke. Egyedül tanult meg a víz alá lebukni (akár 20mp-re is), siklani, és "kutya úszásban" haladni a mélyebb vízben!

Mit nem szeret: Nem szereti a kötöttséget és azt, ha irányítják.

Mit tanul éppen, mit várunk, hogy meglépjen: Többféle alternatív kommunikációs módszert tanultunk, tanulunk és gyakorlunk folyamatosan, amitől a beszéd beindulását várjuk. Fontosnak tartjuk még azt, hogy minél több területen önálló legyen.

Mi (volt) vele (eddig) a legnehezebb:
- Alvászavara van. Ezt nagyon nehéz "kezelni". Mivel gyógyszert nem vagyok hajlandó adni neki, ezért nálam szinte mindig jelen van a kialvatlanság.
- Kevés kérést (utasítást) hajt végre, és azokat sem mindig. Ezért nagyon sok dolog nehézkes vele, és minden pillanatban 100%-os odafigyelést igényel a vele való együttlét.

Mi a legjobb abban, hogy velünk él:
MINDEN!
Kedves, bújós, ragaszkodó, őszinte. A cselekedeteiben nincs semmi hátsó szándék!!!! Rengeteg szeretet van benne! Ő egy tökéletes kispasi!:)


Fénykép: Ribizlifoto

 

Ha te is szeretnéd sajátos nevelési igényű gyerekedet bemutatni, írj a tarkabab kukac freemail pont hu címre!