Amikor egy anya kezébe fogja újszülött gyermekét - éljen akárhol a világon és szüljön akármilyen körülmények között - a legtöbbször ugyanúgy ismerkedik vele, még a mozdulatok sorrendje is egyezik. Megsimítja az ujjacskáit, a tenyerét, a karját, a lábait, majd a törzsét. Minden anya megpróbál a gyereke szemébe nézni. Megfigyeli a vonásait, a haját, a hangját, megpuszilgatja és megszagolgatja. Ennek az ismerkedési rítusnak nem minden mozzanatáról tudjuk, hogy mire való, de amiről igen, az igazolni látszik, hogy az eszünkkel sem tudnánk jobbat kitalálni, mint az ösztönös viselkedés.

A korai, alapos ismerkedésnek önmagában többszörös haszna van. Miközben az anya ezzel a "leltárral" leellenőrzi, hogy rendben van-e a baba, a gyűjtött információt az agya különös hatékonysággal raktározza el. Szülés után az anyák többsége felfokozott éberségi állapotba kerül (még akkor is, ha fizikailag kimerült), amelyben nagyon hamar, néhány együtt töltött óra alatt megtanulják felismerni babájukat akár kizárólag az illata vagy a hangja alapján. Már a szülészeten előfordul, hogy azok az anyák, akik nyugodtan átalusszák, ha más babák felsírnak, saját gyerekük legapróbb nyögdécselésre felriadnak.

Az újszülöttjüket puszilgató anyák az információ mellett még valamit gyűjtenek: a szájukkal effektíve mintát vesznek a baba arcán található kórokózókból, amelyek nagy valószínűséggel a kicsi szervezetébe is be fognak jutni. Az anya immunrendszere ezek ellen a kórokozók ellen védekezni kezd és az elhárításukra alkalmas antitesteket az anyatejen át a baba is megkapja. Az anyatej személyre szóló immunvédő hatása ezekkel az első puszikkal kezdődik.

Annak sem kell azonban megijednie, aki nem érzi az első pillanattól, hogy az anyai ösztönei berobbantak volna vagy hogy megismerné a babája hangját már a második napon. Az ember viselkedését nem csak az ösztönei irányítják. Egy ilyen tanulékony fajnál az lenne a csoda, ha az anya-gyerek kapcsolatban nem játszana szerepet a tanulás: még a beépített hang- és szagfelismerővel rendelkező anyák is jobban ismerik gyerekeiket az idő múlásával - és mindannyian egyre jobban szeretjük őket.

De érezzünk bárhogy is a szülés után, az első puszikat ne hagyjuk ki!

 

kép innen

infó innen (források a könyvben) és innen