Chantal Sicile-Kira, a "41 Things To Know About Autism" (41 tudnivaló az autizmusról) c. könyv szerzője blogjában olyan jótanácsokat ad az ünnepekre, amelyeket más fogyatékkal élő gyerekek szülei is használhatnak, sőt bárkinek tanulságosak lehetnek, aki sajátos nevelési igényű gyerekekkel ünnepel.

Az ünnepek különösen nehéz időszakot jelenthetnek az autizmus spektrum zavarral (ASD) élő gyerekek és szüleik számára. Az erre érzékeny gyerekeket könnyen túlterheli a zaj, a fények, a sok ember, a karácsonyi zene csakúgy, mint a társas követelmények (ölelést, puszit reklamáló rokonok) vagy a közös, nagy étkezések, amikor elvárják tőlük, hogy bizonyos ételeket megkóstoljanak vagy hosszan üljenek egy zsongó tömegben. Megigézhetik őket a csillogó papírok és szalagok, és megeshet, hogy nem nyitják ki az ajándékot, csak a csomagolással játszanak repetitíven. Előfordulhat, hogy nem értik meg, hogy valami nem az övék vagy nincs veszélyérzetük, és össze-vissza szaladgálnak vagy törékeny dolgokkal akarnak játszani. A ritkán látott rokonok esetleg azt gondolják, hogy a gyerek rosszalkodik és fegyelmezéssel próbálják elérni nála, amire valójában nem képes: nem tudja kezelni érzékszervei túlterhelését és súlyos szorongását. A helyzet a szülők számára is nehéz, mert tudják, hogy a rokonoknak és barátoknak olyan elvárásai vannak, amiket a gyerek nem tud teljesíteni.

Készítsük fel a rokonokat és barátokat: Írjunk egy rövid, de kedves levelet vagy e-mailt, amelyben elmagyarázzuk, miért viselkedik a gyerekünk úgy, ahogy és mi az, ami különös nehézséget okoz számára az ünnepek alatt (az asztalnál ülés, a díszek, a zaj stb.). Magyarázzuk el, hogy nem rosszalkodásból viselkedik így, és hogy kis lépésekben tanulja meg az ilyen helyzetek kezelését. Mondjuk el, ha bizonyos ételeket nem tud megenni, hogy ne várják el tőle, hogy ugyanazt egye, mint a többiek. Kérdezzük meg, hogy tudnak-e biztosítani egy gyermekek számára veszélytelenül használható, csendes szobát, ahova visszavonulhat, ha sok neki a zsongás és a zaj.

Készítsük fel a gyerekünket: Állítsunk össze egy könyvet arról, hogy mi fog történni és hogy milyen viselkedést várunk el tőle. Lehetőleg szerepeljenek benne azoknak a fényképei, akikkel találkozni fogunk és tavalyi képek a karácsonyi díszítésekről, a fáról. Ha templomba megyünk, ugyanígy legyenek képek az ottani körülményekről is. (Ha nincsenek tavalyi fotók, készítsünk most a jövő évi könyvhöz!) Gyakoroljuk előre a csomagok kibontását: A gyerek kedvenc csemegéiből csomagoljunk be párat külön dobozokba, ő pedig bontsa ki. Írjuk le együtt a szabályokat, pl. hogy szerinte mennyi ideig tud majd az asztalnál ülni.

A vendégség napján emlékeztessük a megbeszélt szabályokra. Vigyünk magunkkal apró játékokat, amelyekkel az ölében tud majd játszani az asztalnál. Ha különleges diétán van, vigyünk neki ennivalót is. Érkezzünk korán, hogy ne hirtelen csöppenjen a nagy zajba és nyüzsgésbe, hanem fokozatosan szokhasson hozzá. Ne hagyjuk, hogy a mások elvárásai elrontsák a napunkat. Tegyünk meg mindent, hogy gyermekünk számára a legelviselhetőbbek legyenek a körülmények.

Az ünnepeket az elvárások és az ingerek túltengése egyaránt nehezíti, de ha előre készülünk és mindent igyekszünk megbeszélni, mindannyiunk számára élvezetesebbek lehetnek ezek az alkalmak.