A kérdés elsőre furcsának tűnhet, de valóban vannak olyan esetek, amikor maguk a betűk lehetnek kerékkötői (vagy segítői) az olvasásnak. Pontosabban a betűk típusa, formája és elrendezése. Sok betűtípus tervezésekor ugyanis az esztétikum fontosabb, mint az olvashatóság (még kézírásban is az a "szép", ha a betűk a lehető legjobban hasonlítanak egymásra), a "mindenki által jól olvashatóság" pedig nagyon ritkán megjelenő szempont.

Ilyen ritka kivétel a "dyslexie" betűtípus, amelyet a holland Studiostudio fejlesztett ki, kifejezetten azzal a céllal, hogy a betűknek a diszlexiásokat leginkább összezavaró tulajdonságait alakítsák kedvezőbbre. A betűk alján megvastagították a vonalat, a nyílásaikat megnagyobbították, enyhe dőléseket vittek a vonalakba, az alsó- és felső szárakat meghosszabbították és hasonló változtatásokkal elérték, hogy a betűk a lehető legjobban különbözzenek egymástól. A szavak között nagyobb szóközöket hagynak és a mondatok kezdőbetűit valamint a központozást megnagyobbították, hogy a tagolás könnyebben követhető legyen.

 

Hasonló okokból és célokból tervezték a Read Regular betűtípust is, bár ránézésre ennek egyformábbak a betűi. A könnyű olvashatóság volt a cél a Tiresias betűtípus esetén is, ez letölthető innen. A dyslexic.com ajánlója szerint az ismertebb fontok közül a Myriad Pro, a Verdana, a Trebuchet MS, az Arial, a Geneva és esetleg a Comic Sans ajánlható azoknak, akik szövegeiket szeretnék könnyebben olvashatóvá tenni, akár a diszlexiások, akár az olvasni tanuló kisgyerekek számára.

 

kép innen (szakállfontok)