Világunk sokszínű mozaikjában csillogó kövecskék a gyerekeink. Akkor is, ha a fejlődésük nem tér el az átlagostól, és akkor is, ha igen. Ebben a sorozatban egy-egy olyan kövecskét mutatnak be a szüleik, aki valamiben más, mint a többiek - de talán még több dologban hasonlít rájuk. Egyben biztosan nincs különbség: ő is a szülei szeme fénye és büszkesége.

 


Zsombor, 20 hónapos


Család: Apukája 34 éves, én 28 éves vagyok. Zsombor (egyelőre) egyedüli gyerek, később szeretnénk neki egy kistestvért.

Intézmények, amiket látogat: Szekszárdon a korai fejlesztőbe jár heti egy alkalommal és Dévény-terápiára kéthetente.

Szakkörök: kéthetente zenebölcsi

Hobbik, kedvencek, mit szeret, mit nem: Szereti a mesekönyveket, színezőket, szívesen hallgatja a zenei cd-ket, kedveli a zenélő játékokat (az én mobiltelefonom a kedvence), kézzel játszható mondókákat. Szereti a hintát, labdát, és mindent ami berreg, pl. a kismotort. Nem szeret öltözni, de egyedül eljátszik a ruháival, próbálgatja felvenni.

Mit tanul éppen: Sajnos még teljesen egyedül nem jár. Már ügyesen lépeget a járókában körbe, az ágy mellett, vagy ha fogjuk kezét, akkor is szépen teszi lábacskáit, ezért most a legnagyobb vágyunk, hogy a karácsonyfához már önállóan menjen oda.

Amire büszkék vagyunk: Zsomborka 20 hónapig szopizott!

Mi volt vele eddig a legnehezebb: A szívműtét. A másik nehéz dolog az emberekkel való elfogadtatás. Kis településen lakunk, ahol évtizedek óta nem született down-szindrómás gyerek. Kíváncsi és rosszindulatú emberekkel is találkozunk, akik sajos a rossz oldaláról közelítik meg a dolgot. Velük már párszor meg kellett vívnom a harcot. Remélem, idővel egy kicsit elfogadóbbak lesznek az emberek, talán épp az ilyen kezdeményezéseknek köszönhetően is.

Mi a legjobb abban, hogy velünk él: Bearanyozza a napjainkat, nélküle üresek, egyhangúak és szürkék lennének a napok. Egészen más értéke lett az életünknek. Kiderült, hogy kik az igaz igaz barátok, akik ha baj van, segítenek. Soha nem cserélném el 100 egészséges kisbabára sem.

 



Ha te is szeretnéd sajátos nevelési igényű gyerekedet bemutatni, írj a tarkabab kukac freemail pont hu címre!