Az EC a mi kultúránkban alapból nehezített pályán folyik, de vannak olyan körülmények, amelyek még gyakrabban vetnek fel kérdéseket: mit csináljunk éjszaka, hogy oldjuk meg az utazásokat, vendégségeket, hogy EC-zzünk hidegben, hogyan tudunk eleget figyelni a babára a testvérek, (házas)társ, háztartás, munka mellett stb. Legutóbb az EC intenzitásbeli fokozatairól, részidős változatokról volt szó, amelyekkel áthidalhatjuk a problémás időszakokat, most a konkrét "nehéz" helyzetekre vonatkozó tanácsokat olvashatunk.



Azzal együtt, hogy az EC nem egy praktikagyűjtemény, amivel hamar elhagyhatjuk a pelenkát, hanem egy szeretetteljes, odafigyelő hozzáállás, kultúránk sajátosságai miatt az EC-zők néha mégis elbizonytalanodhatnak, hogy mégis hogyan valósítható meg ez a hozzáállás, ha a körülmények ennyire nem támogatják a gyakorlatot. A mindenkori kiindulópontot érdemes úgy meghatározni, hogy a segített szobatisztaság nem csak egy szép ideál, hanem gyakorlatában is megvalósítható: emberek milliárdjai tesztelték már és ma is a legváltozatosabb körülmények között gyakorolják, a mienkhez hasonlóak között is. Aki az igény szerinti szoptatást meg tudja valósítani, az EC-zni is tud. És ahogy az igény szerinti szoptatásnak is lényegében annyi "szabálya" van, hogy figyelembe vesszük a baba szükségleteit és azokat változó módokon összehangoljuk a család többi tagjának életével, ami mindenhol kicsit más eredményt hoz, az EC aktuális gyakorlata és problémamegoldásai is minden családban kicsit másképp valósulnak meg. Az alábbi ötleteket ne is tekintsük többnek ötleteknél: a valódi megoldásokat mindenki maga tudja a saját helyzetére, a saját családjára szabottan megtalálni.


A leggyakrabban felmerülő gyakorlati kérdések az utazással/kimozdulásokkal, az éjszakai EC-vel és a szoptatás közbeni biliztetés lehetőségével kapcsolatosak. Ezekről érintőlegesen már esett szó a laikus kérdések kapcsán, érdemes oda is visszanézni.


1, Amikor nem vagyunk otthon

Valójában ez nem is annyira nehéz, mint elsőre hisszük. Sőt, vannak olyan szülő-gyerek párosok, akik sokkal gördülékenyebben tudnak együttműködni idegenben, mint otthon: talán jobban figyelnek, talán jobban érzik, hogy élesben megy, talán jobban ragaszkodnak a ritmushoz, de lehet, hogy éppen kevésbé van középpontban az egész kérdés.

Az otthonon kívüli pisiltetést a legegyszerűbb úgy megoldani, hogy a gyerek pelenkát visel, de ugyanúgy figyelünk rá és pisiltetjük, mint otthon. Mindenképpen érdemes számításba venni, hol van nyilvános WC, a pelenkázótáskában elfér egy kisebb tálka vagy egy zárható edényke, de eldobható bili is létezik. Ha máshol pisiltetünk, mindig gondoljunk arra, hogy másoknak nem olyan természetes a vizelet és a széklet ténye és látványa, mint az EC-ző szülőknek. Nagyon kicsi babával nem mindig egyszerű a WC-be célozni, de ha otthon a mosdókagylót használjuk is, másoknál kérdezzük meg, mit hova tehetünk, nyilvános helyen pedig alkalmazkodjunk a többség szokásaihoz. A pelenka teljes elhagyása után még egy darabig vihetünk magunkkal egy adag tartalékruhát, különösen ha arra számítunk, hogy a gyerek figyelmét nagyon lekötheti a program, amin részt veszünk.


2, Pisilés éjjel

Az EC-ző kultúrákban többnyire az éjjeli szárazságra szoknak rá először, vagyis ez nem nehezebb, mint a nappali, csak mi másképp gondolkozunk az éjszakákról (is): Éjjel a lehető legkevesebbet akarunk ébren tölteni, akármi is álljon a másik oldalon. Személyes tapasztalatom az, hogy az éjjeli EC nagyon megéri azt a meglepően kis ráfordítást, amivel jár, mert egyszerűbbé teszi és lényegesen megrövidíti a tanulási folyamatot.


Az éjjeli EC azért egyszerűbb, mint a nappali, mert ilyenkor a babák még kiszámíthatóbbak: ahhoz, hogy pisiljenek, valamennyire fel kell ébredniük, csak később tanulják meg átaludni a dolgot. Lehet, hogy a szemüket nem nyitják ki, de láthatóan egy felületesebb alvásszakaszba érnek, mocorognak, nyöszörögnek. Ezt nyilván csak akkor érezzük, ha a baba mellettünk alszik. Az igény szerint szoptatott csecsemők nem ébrednek külön pisilni és szopni, hanem egy ébredéssel (vagy félig ébredéssel) letudják a kettőt. Ha a baba nem bánja, érdemes is felkínálni neki a tálkát, amikor szopni kel. Nem biztos, hogy mindig él vele, alvás közben ugyanis lassabb a vizeletkiválasztás.


Technikailag a legegyszerűbb, ha a baba meztelen alsótesttel fekszik a takaró alatt (vagy könnyen kezelhető ruházatban), alatta egy nedvszívó, az alatt pedig egy vízhatlan réteggel. Ha véletlenül elmulasztunk egy pisilést, a nedvszívó réteget kicseréljük (legyen belőle az ágy mellé készítve tartalék). Lehetőleg tartsuk benn éjjelre a tálkát, hogy ne ébresszük fel a babát a szükségesnél jobban a mászkálással (mi is könnyebben visszaalszunk így). Vannak babák, akiknek éjjel nincs türelme az öltöztetéshez, pisiltetéshez, náluk beválhat a meztelen alsótest és a szoptatás közbeni biliztetés.


3, Szoptatás közben?!

Talán ez az a lehetőség az EC-ben, ami a legtöbb laikust megbotránkoztatja és sok EC-ző is úgy gondolja, hogy ehhez minimum zsonglőrnek vagy erőművésznek kell lenni. A valóság itt is egészen prózai: nem nehezebb szoptatás közben néhány percre a tálka fölé tartani a babát, mint megtanulni feladni rá a pelenkát és nem rosszabb egy pillanatra abbahagyni a szopómozdulatokat és nyomni egyet, mint kakás pelenkában szopni (és esetleg el is aludni benne). Az előnye pedig nem csak az, hogy segítheti az éjjeli EC-t, hanem a kicsi babáknál előforduló szopás közbeni kakálás ügyét is egyszerűbben lerendezhetjük vele, mint a pelenkacserével.


Technikailag arról van szó, hogy amikor az ürítés várható, vagy egy mozdulattal lehúzzuk a gumis derekú nadrágot, vagy az egyébként is meztelen baba alá betesszük a tálkát (a ruházatról lásd a kezdeteket). Neki nem is kell hozzáérnie, csak fekszik tovább a karunkon. Ilyenkor sem kell sokáig tartani: ha 1-2 percig nem történik semmi, vegyük el a tálkát - majd visszatesszük, ha úgy látjuk, hogy mégis szükséges. Ha a baba végzett, egy mozdulat a tálka félretevése, egy másik a törlés és kész. Ha a tálkával nem tudunk megbarátkozni, tehetünk a baba alá egy nyitott pelenkát, amit csak kihúzunk alóla, ha végzett. Természetesen ez azt is jelenti, hogy az EC-hez választott eszközeinket oda kell készíteni, ahol szoptatunk.



Az EC-nek nincs egy kódexe, hogy ezt meg ezt kell csinálni, különben kizárnak a klubból. Az az alap, hogy figyelünk a gyerekünkre, tanulunk és együttműködünk vele. Közben a saját korlátainkat is feszegetjük - de nem muszáj mindet átlépni.

 

kép innen