Jóllehet a szülők csak azt akarják, hogy a gyerekek számára emlékezetes és örömteli legyen az ünnep, karácsonykor mégis a szokásosnál is stresszesebb az élet - nagyok és kicsik számára egyaránt. A bevásárlás, főzés, takarítás, utazás, vendégek érkezése, a megszaporodó feladatok és az év közi rohanásban megoldatlanul maradt konfliktusok felbukkanása mind-mind egy-egy csepp a gyorsan betelő pohárban és egyszer csak azt vesszük észre, hogy a vágyott meghittség helyett az év utolsó napjai csak kimerültséget és feszültséget hoznak.

A karácsonyi reklámok boldog, ünneplő családokat mutatnak: frissen sminkelt, tökéletes frizurájú, fiatal anyuka, két gyerekkel (egy fiú, egy lány, lehetőleg egyikük szőke), szívdöglesztő, mosolygós apuka. Mindenki boldog a fa körül, mert megszerezték a reklámozott tárgyat. Tudattalanul ezt a képet akarjuk újraalkotni a nappalinkban; belénk épül, hogy a karácsonynak ilyennek kell lennie. Még ha a reklámok hatása alól ki is tudjuk vonni magunkat, akkor is elkaphat minket a "tökéletes" karácsony megvalósításának vágya. Az irreális elvárások pedig garanciát jelentenek a csalódáshoz.

Próbáljuk meg a vállalt terheket csökkenteni: a nem létfontosságú meghívásokat nyugodtan mondjuk le, írjunk listát a teendőkről fontossági sorrendben és az utolsó egyharmadot könyörtelenül húzzuk ki, idézzük fel, mit hogyan csináltunk tavaly és idén tervezzünk mindenből egy kicsit kevesebbet. Ha még így is túl sok feladat hárul ránk, ne szégyelljünk segítséget kérni. Több településen működik pl. az "otthon segítünk" alapítvány, amely kisgyermekes családoknak nyújt segítséget, fogyatékos gyereket nevelők a fecske szolgálathoz is fordulhatnak (továbbiakért érdemes rákeresni a "támogató szolgálat" kifejezésre).

Minden tervből lehet engedni: lehet egy-két fogással kevesebb, lehet apróság az ajándék, maradhat por a szekrény tetején vagy egy-két piszkos zokni az ágy alatt. Nyugodtak lehetünk, hozzánk nem jön forgatócsoport karácsonyi reklámot felvenni.
Egyből nem érdemes engedni: legyen a karácsony attól boldog, hogy egymásra figyelünk - a legjobb ajándék pedig az, ha megtanítjuk a gyerekeknek közös értékeink szeretetét és az együttlét örömét.

 

Ilyen boldog karácsonyt kívánok az érintő minden olvasójának!

 

 

kép innen