A bölcsőhalál (Sudden infant death syndrome, SIDS) az egy év alatti csecsemők (többségében 2-4 hónapos közötti, de 90%-ban 6 hónapos kor alatti) váratlan és megmagyarázhatatlan okból bekövetkező halálát jelenti. Nincsenek tünetek, nincsen halálok. A bölcsőhalálnak még sem ismert minden oka, de már sok mindent tudunk arról, hogy melyek azok a tényezôk, amelyek növelik a kockázatát. A szakemberek azt valószínűsítik, hogy ezek a tényezők nem önmagukban, hanem egymással szerencsétlen kombinációkat alkotva vezetnek a tragédiához. Ilyen rizikófaktor lehet, ha a baba hason alszik, ha környezetében dohányoznak, ha túl puha a matraca, ha tizenéves az anya stb. A Pediatrics folyóirat 2011. júniusi számában publikált, 288 tanulmány figyelembevételével készült metaanalízis szerint kockázatnövelô tényező a tápszeres táplálás is.


A kutatók 288 olyan publikációt gyűjtöttek össze, amelyek kulcsszavai között szerepelt a bölcsőhalál és a szoptatás is, és ezek közül válaszottták ki szigorú szakmai szempontok alapján azt a 18-at, amelyet a metaanalízisbe bevontak. Az összevetés azt mutatta, hogy bármilyen rövid szoptatás már csökkenti a bölcsőhalál előfordulását és a védőhatás kizárólagos szoptatás esetén még erősebb. A szoptatás jótékony hatását önmagában fejti ki, nem azzal összefüggésben, hogy más rizikófaktorok alacsonyabbak a szoptatott csecsemőknél. Az összefüggést magyarázhatja, hogy a szoptatott csecsemôk könnyebben ébrednek és az anyatej immunológiai védelemben részesíti őket.

A kutatók következtetése szerint a szoptatás véd a bölcsőhaláltól és a kizárólagos szoptatás még erősebb védelmet jelent. Azt javasolják, hogy a bölcsőhalálról szóló tájékoztatásnak legyen része az anyatejes táplálás bátorítása is: kizárólagos szoptatást javasolnak 4-6 hónapos korig és a szoptatás folytatását hozzátáplálás mellett is legalább egy éves korig.