A Nestlé ellen 1977 óta folyik bojkott. Vannak, akik soha nem vásárolják a termékeiket, és vannak, akik rövidebb időre csatlakoznak a kampányhoz. Sokan emailekkel bombázzák a Nestlét. 2011 október 31. és november 6. között tartják a Nemzetközi Nestlé-mentes hetet.

Mi a baj a Nestlével?

Nem az, hogy egészségesnek tünteti fel a cukros, hizlaló termékeit (csokis fitnesz pehely, muhaha), hogy megtévesztő reklámjai vannak (pl. irreálisan kicsi adagok kalóriaértékeit megadva azt a látszatot keltik, hogy a termék maga energiaszegény) vagy hogy hazugságra biztatják a gyerekeket is (Lásd: "Fogd rá a nyuszira!" - ezt viccnek szántam, de minél jobban belegondolok, annál kevésbé vicces). Ezek (sajnos) nem olyan rendkívüli dolgok, hogy civil mozgalmak több évtizeden át tartó bojkottal jutalmazzák őket.

Ami igazán kicsapja az erkölcsi biztosítékot, az az, hogy a Nestlé tudatosan, pusztán a profit növelése céljából járul hozzá ahhoz, hogy csecsemők milliói haljanak meg. Ez annyira durván hangzik, hogy muszáj utánanézni, mi belőle az igazság.

Lássuk a tényeket:

Az anyatejjel táplált csecsemőknek jobbak az egészségügyi kilátásai - és minél elmaradottabb egy ország (higiénés viszonyokat, egészségügyi ellátást, gazdasági jóllétet stb. tekintve), ez annál inkább így van. A WHO szerint azok a csecsemők, akiket életük első hónapjában nem anyatejjel táplálnak, akár 25-ször nagyobb eséllyel halnak meg, mint a kizárólag szoptatottak. Nem nehéz elképzelni, hogy ha a tápszert szennyezett, fertőzött vízzel hígítva, nem megfelelően tisztán tartott cumisüvegből kapják egy olyan helyen, ahol az így elkapott betegségek kezelése sem elérhető mindenki számára, akkor a tápszerhasználat közvetve, de valóságos életveszélybe sodorja a csecsemőt. Az UNICEF becslése szerint évente másfél millió csecsemőt lehetne megmenteni a harmadik világban a szoptatási gyakorlat javításával és a mesterséges táplálás visszaszorításával. A WHO ezért kiadott egy ajánlást a tápszerek biztonságos elkészítéséről, tárolásáról és kezeléséről, valamint az UNICEF-fel közösen egy nemzetközi kódexet az anyatejet helyettesítő szerek marketingjével kapcsolatban. (Update: A kódex szövege itt olvasható magyarul.)

A Nestlé pedig nem azért lett a mumus, mert történetesen ő a legnagyobb forgalmú tápszergyártó - valakinek legnagyobbnak is kell lennie. Hanem azért, mert a fenti kódexet esze ágában sincs betartani, sőt még arra sem veszi a fáradságot, hogy a használati utasításaiban feltüntesse a biztonságos kezelés szabályait. (Itt olvasható egy angol nyelvű beszámoló a Nestlé gyakorlatáról Bangladeshben. Update 2: innen letölthető egy fényképes jelentés a kódex különböző módokon történő megszegéséről.)


Ezen a csomagoláson egyenesen azt hazudják, hogy a tápszer csökkenti a hasmenés előfordulását.

Mivel a Nestlé a pénz nyelvén ért, nincs más eszköz ez ellen az embertelen gyakorlat ellen, mint hogy nem adunk neki pénzt, azaz nem vásároljuk meg a termékeit. Sok Átlag János és Hétköznapi Irén így leadott szavazata a nagy kassza-urnában összegyűlik és egyszer csak azt kell mondaniuk, hogy "gyerekek, ha így kevesebb a pénz, akkor másképp kell csinálnunk". És ha a legnagyobb meghátrál, a többiek is láthatják, mi vár rájuk, ha a nyomukba akarnak lépni. (A tisztességtelenségi versenyben a Nestlét a Nutricia, a Milupa és a Cow&Gate követi.) A kampány eddig is vezetett eredményekre, de a legfontosabbat, az etikai kódex betartását (illetve ennek írásos ígéretét) még nem sikerült elérni.

Talán már csak a te szavazatod hiányzik.

 

Másfél millió csecsemő.

Évente. 

képek innen és innen