Írtam már arról, hogy az embercsecsemő gondozása nem egy anyára vagy egy szülőpárra van kitalálva, hanem egy közösségre (egy afrikai mondás szerint egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell) és lamentáltam is a mai családok sanyarú helyzetén, hogy ez a közösség nem áll mögöttük.

Szerencsére vannak, akik nem állnak meg a panaszkodásnál, hanem azt mondják: ha a régi leomlott, építsünk újat! Ha már nincsenek meg a tradicionális közösségek, hozzunk létre moderneket! Hívjuk össze az anyákat, gyerekeket, családokat egy olyan helyre, ahol hasznos dolgokkal foglalkozhatnak, ahol pihenhetnek, ahol kapcsolatokat építhetnek, ahol segítséget kaphatnak a mindennapi életükhöz - egymástól. Ilyen hely, ilyen közösség az érdi Fonoda.

A szüléselőkészítéstől a szülésélmény feldolgozásán át a szoptatási tanácsadásig, a masszázstól a tornán át a Zumbáig és az indiai táncig, a mondókázástól a kézműveskedésen és ovis néptáncon át az angol nyelvű játékig, a hordozótanfolyamtól a varrótanfolyamig rendkívül sokszínű programkínálattal várják a befogadó oldalt, ugyanakkor teremhasználati lehetőséget biztosítanak azoknak, akik hasonló, színvonalas elfoglaltságokat tudnak ajánlani a közösségnek. A programokat természetesen együtt látogathatják szülők és gyerekek, és van lehetőség diszkréten szoptatni, pelenkázni is.

A Fonoda emellett még boltként is működik: Fair Trade, környezetbarát és WAHM (work at home moms = otthon dolgozó anyák) termékeket forgalmaznak: hordozókendőket, mosható pelenkákat, környezetbarát mosó- és tisztítószereket, kozmetikumokat, játékokat, könyveket, ékszereket, ajándéktárgyakat.

A közelgő születés hete alkalmából a programok még a szokottnál is sokszínűbbek, érdemes most ellátogatni, körülnézni, elvarázsolódni - és visszajárni.