Avagy ki mondja meg, hogyan szoptassunk?


Testhelyzetek

Nem mindegy, hogyan szoptatunk. Ügyelünk a testtartásunkra, a gyerek pozíciójára, megismerjük a bölcsőtartást, hónaljtartást, kereszttartást, a fekve szoptatás csínját-bínját. Különös gondot fordítunk arra, hogy a baba hogyan veszi szájába a mellbimbót (aki szoptatott már kisebesedett mellbimbóval, majd "kiokosítva" gond nélkül, az tudja, miről beszélek).

Ismét van azonban új a nap alatt - és ismét kiderül, hogy ez az új valami régi és ösztönös. Suzanne Colson kutatása szerint a szoptatáshoz sok anya (az általa megfigyelteknek majdnem a fele) spontán egy olyan testhelyzetet vesz fel, amely nem szerepelt az eddigi "kánonban" és amelynek számos előnye van, különösen újszülötteknél, nehezen mellre tehető, sztrájkoló babáknál, de másoknál is.


Copyright © Sierra Lactation www.breastfeedingart.net

Milyen az "új" testhelyzet?

Az anya kényelmesen hátradől és megtámaszkodva ellazul, kb. mintha kedvenc sorozatát nézné a tévében és a babát hasra fekteti a testén úgy, hogy elérje a mellét. Nagyjából ennyi az útmutatás, a pontos testhelyzet sincs megszabva, ezen túl már a baba és az anya önjáróan működik: A baba reflexesen megkeresi a mellet, az anya pedig annyit segít neki, amennyit kell.

 

 

Milyen előnyökkel jár?

A babák maguktól helyesen veszik szájba a mellet, részesülnek a teljesebb testi kontaktus előnyeiből (pl. reflexek, ösztönök aktiválása, hőszabályozás segítése stb.), mivel teljes testük biztonságosan támaszkodik, ellazulhatnak, még álmukban is szopnak, nem kalimpálnak össze-vissza a kezükkel, de a mellet megérintve elősegítik a tejleadó reflex működését, sőt még a lábtartásuk is a jobb szopást segíti. Az anyák közben ellazulnak, a babát simogatják, nagyobb szabadságot kapnak, hogy pontosan hogyan szoptassanak, jobban támaszkodhatnak ösztöneikre és magabiztosabbak lehetnek. És talán épp ez az, ami miatt itt nem csak egy plusz testhelyzetről, hanem hozzáállásbeli változásról szól: a hátradőlve szoptatás visszaadja az anya és a baba kezébe legintimebb magánügyüket, a szoptatást.


További részletek itt.