Korábban az érintőn a nehéz természetű gyerekekről szólva már felmerült, hogy éppen ők azok, akik a leginkább meghálálják a türelmes törődést. Egy nemrég publikált tanulmány eredményei szintén ezt támasztják alá.

A marylandi kutatók követéses vizsgálatukban 84 gyereket figyeltek meg. Első lépésként újszülött korukban megítélték, hogy mennyire ingerlékenyek. Az alapján, ahogy különféle ingerekre (pl. levetkőztetés, csengő hangja) reagáltak, kb. egy harmadukat sorolták a "nagyon ingerlékeny" csoportba, a többieket közepesen ingerlékenynek ítélték. 12 hónapos korukban újra megvizsgálták őket, ezúttal azt figyelték meg, hogyan viselkednek az anyjukkal. A biztonságosan kötődő gyerekek képesek voltak az anyjukhoz fordulni és vigaszt találni nála, amikor rosszul érezték magukat, a bizonytalanul kötődőeknél azonban ez nem működött (a kötődési mintázatok gyakrabban használt csoportosítását lásd itt). 18 és 24 hónapos korukban aztán laboratóriumi körülmények között figyelték meg, hogyan viselkednek ismeretlen környezetben és idegenekkel.

Az eredmények szerint a legbarátságosabbak azok a gyerekek voltak, akiket újszülött korukban nagyon ingerlékenynek, egy éves korukban pedig biztonságosan kötődőnek ítéltek. A legkevésbé barátságosak és a legkevésbé bátran felfedezők szintén az ingerlékeny újszülöttként indulók csoportjából kerültek ki, ők azonban egy évesen bizonytalanul kötődtek. Azoknál, akik nem voltak különösebben ingerlékenyek, nem találtak ilyen összefüggést a kötődés jellege és az idegen emberekkel és tárgyakkal való viselkedés között.

A kutatók konklúziója szerint az emberekkel és a tárgyakkal való interakció azon ingerlékeny csecsemők számára a legnehezebb, akiknek az anya nem jelent biztonságos bázist. Azok az ingerlékeny csecsemők azonban, akik vigaszt és támogatást lelnek az anyjuknál, az ilyen helyzetekben nagyob eséllyel viselkednek barátságosan. Azt ajánlják, hogy az ingerlékeny babák szülei a kötődést erősítsék: tanulják meg felismerni gyerekeik szükségleteit és válaszoljanak rájuk érzékenyen.


összefoglaló a kutatásról
alap infó a kötődésről


kép innen