Az autizmus és az introverzió lehetséges kapcsolatáról látott napvilágot egy új elmélet, amely talán segíthet alaposabban megérteni mindkét jelenséget.

Sophia Dembling a Psychology Today "The Introvert's Corner" c. blogjának írója nemrég beszámolt Jennifer O. Grimes  új elméletéről, aki az introverziót négy faktorra osztva elkülönítette a társas introverziót (jobban szeret egyedül lenni, mint másokkal), a gondolkodási introverziót (reflektív és introspektív), a szorongó introverziót (visszahúzódó és a múlt eseményein rágódó) és a gátlásos introverziót (idegenkedik az új tapasztalatoktól). Szerinte az extroverzió és az introverzió nem egy tulajdonság két ellentétes végletét jelentik, hanem teljesen különálló vonások, és az introverzió valójában az autizmus skála "enyhébbik vége": A négy introverziófaktor megjelenésének erősebb formái a Baron-Cohen Autizmus Spektrum Kvócienssel korrelálnak. Attól függően, hogy ezek a faktorok milyen mértékben vannak jelen és milyen kapcsolatban állnak egyéb vonásainkkal, lehetünk egyszerűen csak introvertáltak, ha a négy faktor komolyabban nyilvánul meg, Asperger szindrómások, és még tovább lépve az autizmus spektrum további fokozataihoz jutunk.

Egy introvertált pl., aki nem szívesen találkozik idegenekkel, ezt az idegenkedést le tudja küzdeni, ha muszáj. Nem érzi magát otthon a helyzetben (ha teheti, kerüli is), de a feszültséget, amit érez, még tudja kezelni. Egy Aspergeresnél ez a feszültség már az elviselhetetlenséggel határos és csak segítséggel kezelhető, a spektrumon továbblépve pedig eljutunk oda, ahol már segítséggel sem.

Az introvertáltakkal kapcsolatos eddig megszerzett tudás segíthet az autizmus spektrum jobb megértésében is és viszont. Az "osztozkodás" a tudományos eredményeken túl is jót tehet: Dembling blogjának pl. az a célja, hogy az introvertált emberekkel és az introverzióval kapcsolatos negatív előítéleteket megkérdőjelezze és megmutassa, hogy ők nem maguknak való, barátságtalan és boldogtalan emberek, hanem csak másképp gondolkodnak és éreznek, mint az exrtovertáltak. Az ő világuk éppúgy egy koherens egész, csak más értékek mentén áll össze. Rajtuk keresztül talán az autisták világának megértéséhez is közelebb juthatunk.

 

kép innen