Marilyn Wedge családterapeuta blogjában hét tanácsot ad, amelyek megfogadásával minden gyerek hangulatát (és a sajátunkat is!) javíthatjuk, de azoknál a gyerekeknél különösen hasznosak lehetnek, akik nehéz időszakot élnek meg és sokat szomorkodnak.

1. Vegyük számba, akár írjuk is le gyerekünk legjobb tulajdonságait. Segítőkész, nagylelkű, kreatív, jó testvér, kiemelkedő teljesítményt nyújt valamiben? Minden nap elmítsük meg egy-két jó tulajdonságát, a beszélgetéseink közben "mellékesen".

2. Játsszunk társasjátékot, sakkozzunk, dámázzunk, kártyázzunk vagy kirakózzunk. Kicsit szakadjunk el a képernyőktől, a kütyüktől és játsszunk egyet egymással. Ha kevés az időnk, válasszunk egy rövidebb játékot vagy hagyjuk kinn a kirakót a nappaliban és folyamatosan dolgozzunk rajta.

3. Keretezzük be gyermekünk legutóbbi rajzát vagy festményét és tegyük ki a falra.

4. Készítsünk gyermekünknek egy "dícsérő oklevelet" és tegyük ki mágnessel a hűtőre. A dícséret legyen konkrét és megérdemelt, de ne csak iskolai teljesítményben gondolkozzunk: Legalább ilyen fontos a társas intelligencia fejlődése is, hogy gyermekünk tudjon barátokat szerezni és a barátságait képes legyen fenntartani. Megdícsérhetjük, ha kedves és önzetlen volt másokkal, hűséges barátként viselkedett, együttérző volt a kevésbé szerencsésekkel vagy óvta a természetet.

5. Kérjük meg, hogy segítsen egy süteményt vagy más ételt elkészíteni. Még ha nekünk több munkával is jár a "segítség", a gyerek önbizalmának akkor is jót tesz.

6. Ápoljuk a kapcsolatunkat életünk párjával. Legalább havonta egyszer menjünk el együtt valahova kettesben. Élvezzük az együttlétet és szánjunk időt az apró nézeteltérések megbeszélésére, mielőtt az apróságok nagy bajokká dagadnának. Erre a legalkalmasabb az az idő, amikor gyermekünk nincs jelen. Az ő jólléte szempontjából kulcsfontosságú az a tudat, hogy a szülei boldogok együtt.

7. Mutassunk példát a boldogságból! Az összes tanács közül ez a legfontosabb. Reggelente említsünk meg egy-egy dolgot, amit örömmel várunk a nap folyamán, este pedig meséljünk el valamit, aminek tényleg örültünk. Ehhez az kell, hogy élvezetes dolgokat tervezzünk el a magunk számára is!


Válasszunk ki a fentiek közül 2-3 ötletet és lassan bővítsük a kört. Meg leszünk lepve, milyen nagyot lépünk előre akár már három hét alatt is!

 

kép innen és innen