Milyen érzés a gyerekeknek együtt aludni a szüleikkel? Néhány kamasz és felnőtt így emlékszik vissza:

 

A családi ágyban biztonságban éreztem magam. Miért akarna egy kicsi gyerek egyedül aludni a sötétben, rácsok mögött?
Sarah, 17 éves

Mindig tudtam, hogy a szüleim tárt karokkal várnak. Nem hitték azt, hogy szülői feladatuk véget ér, ahogy a fejem a párnámra hajtom.
Jennifer, 28 éves, saját kisbabájával együtt alvó anya

Egy kisgyerek se akarna egyedül aludni, ha nem lenne muszáj. Szörnyek lehetnek az ágy alatt vagy zajokat hallhatnak a házból vagy kintről.
Allen, 16 éves

Emlékszem, hogy az ébredés legtöbbször a nagy nevetgélések ideje volt. Mindig nagyon jól szórakoztunk.
Elizabeth, 13 éves

Nálunk a családtagok nagyon közel állnak egymáshoz és tudom, hogy ebben az együttalvásnak is nagy szerepe volt. Érzékenyen figyelünk mások szükségleteire is és ezt a szüleinktől tanultuk.
Genevieve, 22 éves, saját kisbabájával együtt alvó anya

Emlékszem, hogy az apukám Scooby Doo történeteket mesélt nekünk a bátyámmal, míg el nem aludtunk a karjaiban. A családi ágy a közelség érzését adta nekem.
Steven, 18 éves

Minden este olyan volt, mint egy kényelmes ottalvós buli: a gyerekek úgy feküdtek a hatalmas ágyon, mint egy csapat kiskutya. Nagyon közel állunk egymáshoz és nagyon szeretjük egymást. Szerintem ez a szoros kötelék ezekkel az együtt töltött korai évekkel kezdődött.
Mike, 20 éves

Meggyőződésem, hogy azért vagyok ma, aki vagyok, mert a szüleimmel aludtam. Azokra az éjszakákra élénkebben emlékszem, mint a mostani éjszakáimra. Azt hiszem, életemben akkor éreztem magam a legnagyobb biztonságban. Ha egyszer nekem is gyerekem lesz, semmiképpen nem teszem kiságyba. Szerintem minden gyereknek szüksége van rá, hogy azt érezze: biztonságban van és megvédik. Nem is. Mindenkinek szüksége van rá, hogy azt érezze: biztonságban van és megvédik.
Sarah, 21 éves

 

Forrás: Jay Gordon és Maria Goodavage: Good Nights - The Happy Parents' Guide to the Family Bed (and a Peaceful Night's Sleep!)

kép innen