Joe Navarro, a FBI egykori kémelhárító ügynöke, több könyv, köztük a testbeszédről szóló "What Every Body is Saying" szerzője úgy véli: mivel a szülők kötelessége, hogy megtanítsák a gyerekeiknek, hogyan lehetnek a társadalom sikeres tagjai, ezért meg kell tanítaniuk őket a kommunikáció elsődleges formájának, a testbeszédnek a használatára és értelmezésére is. Azt javasolja, hogy a gyerekeket két éves koruktól kezdjük tanítani az alapokra.

Az ötlet, hogy egy kémelhárító gyereknevelési tanácsait kövessük*, elsőre talán meredeknek tűnhet, csakúgy mint az ötlet tartalma, hogy olyasmire tanítsuk meg a gyerekünket, ami normál esetben tudattalanul zajlik: a testbeszéd irányítására és megfigyelésére. Ha azonban vesszük a fáradságot és meghallgatjuk a konkrét tanácsokat, némelyiket legalább is elgondolkodtatónak találhatjuk. Ha máson nem, azon elgondolkodhatunk, hogy mi, szülők mennyire vagyunk urai a testbeszédünknek és mennyire értjük a másokét.

Navarro az alábbi tíz pontban foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat:

1. Minden szavak nélküli, testbeszéddel közölt üzenetnek van értelme. Akkor is, ha még nem érted. Idővel majd megtanulod, hogy mi mit jelent.

2. Minden mozdulatunkat, arckifejezésünket és gesztusunkat az agyunk irányítja. Te vagy a tested ura és te irányítod, milyen üzeneteket közvetítesz vele. Erre ugyanúgy kell figyelni, mint ahogy a szavaidra ügyelsz.

3. A tested elmondja minden érzelmedet, ahogy a kisbabák is közlik, hogy örülnek-e vagy sem. Ezeket mindenki látja. Amikor örülsz és izgatott vagy, látjuk a mosolyodból, a lábad mozgásából és széttárt karjaidból.

4. Amit a tested mond, az pontosabb és gyorsabb, mint amit a szavaid mondanak. Légy tudatában annak, hogy gyakran már az előtt tudjuk, mit gondolsz, hogy megszólalnál.

5. Jobban kijöhetsz a barátaiddal, ha odafigyelsz a testbeszédükre, mert így láthatod rajtuk, hogy vidámak vagy szomorúak, mérgesek vagy játszani szeretnének, nyugodtak vagy izgatottak. Ha megtanulod a barátaid testbeszédét értelmezni, szeretnek majd veled lenni, mert törődsz az érzéseikkel.

6. Ahogy szavakkal meg lehet sérteni mások érzéseit, úgy a testbeszédünkkel is. Amikor a szemedet forgatod vagy hátat fordítasz nekem és elmész, az ugyanolyan hangosan mondja el, hogy nem törődsz velem és nem tisztelsz engem, mintha kiabálnál.

7. A testbeszédeddel azt is elmondhatod másoknak, hogy szereted őket és fontosak a számodra, anélkül, hogy egy szót is szólnál. Amikor átölelsz vagy megfogod a kezem, tudom, hogy szeretsz, pedig nem is mondod.


 

8. A testbeszéded a szándékaidat is elmondja. Ha valamire vágysz, vagy ha el akarsz valakit kerülni, a tested ezt világosan elárulja.

9. Vannak, akik nagyon érzékenyek arra, hogy mások mennyire mennek hozzájuk közel. Tudj róla, hogy előfordulhat: másoknak nagyobb térre van szüksége.

10. Ha a testedben érzed, hogy valakivel nem akarsz együtt lenni, mondd el nekem, hogy segítsek megérteni, miért van ez. Tiszteletben fogom tartani, amit érzel, mert tudom, hogy az agyad érzékeli, amit a tested üzen neki.



Forrás


kép innen és innen

 

* Addig is, míg a nyugdíjas vasúti váltókezelők várva várt gyereknevelési tanácsaira kerül a sor, idézzük fel, mit tart legfontosabb tanulnivalónak egy gyerek számára Szabó bakter: ˝Gyertek ide Bendegúz!˝ (...) ˝Na, Bendegúz, most kitanítalak. Megtanítalak, hogy kell inni. Úgy kell inni, hogy az ember mindig jól lássa a fazekat. Én most példának okáért három fazekat látok, holott tudomásom szerint csak egy fazék van. (…) "Bendegúz! Zavard el a másik két Bendegúzt!"