Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Januárban a Tudástárban

A Tudástárban a múlt hónapban megjelent cikkek összefoglalója és linkjeinek gyűjteménye, dőlttel a korábban még sehol sem publikált anyagok linkjei.

Januárban egy fotósorozat indult, amely Dennis McGuire-nak, egy Down-szindrómás felnőttekkel foglalkozó egészségügyi központ vezetőjének kedves-vicces írása alapján képzelteti el velünk, hogy milyen lenne a világ, ha a Down-szindrómások hoznák a szabályokat: mindenkinek joga lenne a munkához, rend lenne, többet segítenénk egymásnak, nem lenne több "hiszti", csak "határozott viselkedés", és minden bizonnyal többet nevetnénk. Egy további fotó pedig az Inspiráló idézetek között gondolkodtat el bennünket, hogy mi is a bátorság.

Egy másik sorozatban a Doman- illetve "okosbaba" módszerként ismert korai tanítási metódusról mondtam el, hogy mi is az, miért nem helytállóak vele szemben az általában hallható kritikák és hogy miért nem ajánlom mégsem. Ehhez (részben) kapcsolódóan ismertettem néhány elképzelést, amelyek a Down-szindrómások esetében indokolhatják az olvasástanulás "korai" elkezdését.

Szülők tapasztalatairól olvashattunk több cikkben is: Néhányan egy-két mondatban összefoglalták, mi az amit jó lett volna tudniuk akkor, amikor Down-szindrómás gyerekük megszületett (1. rész, 2. rész). Egy történet arról szólt, hogyan erősödött meg különös módon egy Down-szindrómás újszülött kétségek között gyötrődő édesanyjában az érzés, hogy mindennél jobban akar küzdeni a gyerekéért. Rüdiger Dahlke arról beszélt, hogyan vált Down-szindrómás kislánya gyakorlati tanítójává épp azokban a dolgokban, amiket ő elméletben tanít másoknak. Egy további írás pedig arról szólt, hogy a fogyatékos gyereket nevelő szülőket nem is mindig olyan könnyű megérteni, és szükséges hozzá a szempontváltás, a helyzetükbe való belehelyzkedés.

Az Egészség fejezet két új oldallal gyarapodott. Az egyik azt a kérdést veti fel, hogy segíthet-e a későbbi túlsúly megelőzésében, ha a kisbabák csak annyit esznek, amennyit kívánnak, nem pedig annyit, amennyit "kell" nekik. A másik arra figyelmeztet, hogy ne dőljünk be a csodaterápiák ígéreteinek - vagy ahogy a mondás tartja, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is igaz

Egy különleges levelet is megosztottam Paul Sawka-nak, a 26 éves, Down-szindrómás fiatalembernek, a Kanadai Down-Szindróma Egyesület tisztségviselőjének blogjából, amelyben a Down-szindrómás tizenéveseknek üzen.

 

Februárban is érdemes lesz mindennap felkeresni a Down Egyesület honlapját, ahol a címlapon a legfrissebb tudástáras cikkek is megjelennek. Aki a Facebookon szeretne értesítést kapni az új cikkekről, itt nyomjon egy lájkot.

A korábbi hónapok összefoglalói:

december

november

október

szeptember

augusztus

július

kép innen

0 Tovább

Decemberben a Tudástárban

A Tudástárban a múlt hónapban megjelent cikkek összefoglalója és linkjeinek gyűjteménye, dőlttel a korábban még sehol sem publikált anyagok linkjei.

Brian Skotkonak és munkatársainak a Tudástárban novemberben bemutatott felmérése után decemberben a Down-szindrómások és családjuk életével kapcsolatos kutatás szubjektív értékelését és továbbgondolását olvashattuk (két részben: 1., 2.,). Az integrációból kóstolót adó Mindenkinek Becsengettek program tanulságait összefoglaló felmérés összegzése is a karácsonyi csomagok közé került.

Az eszközajánlók között áttekintettünk néhány készen kapható gyurmafajtát és megtudtuk, hogyan készül a párosítójátékokhoz használható varázspostaláda. A letölthető anyagok karácsonyi feladatlapokkal, az inspiráló idézetek pedig két új gondolattal bővültek, az egyik egy Down-szindrómás színésznőtől, a másik egy Down-szindrómás iskolás lánytól származik. A szemléletformáló történetek között megjelent egy visszaemlékezés egy barátságról, a barátság elárulásáról és a megrázó élmény következményeiről (négy részben: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész).

A Down-szindrómás gyerekek szüleiről néha azt hiszik, hogy rendkívüli erővel rendelkező, kivételes emberek. Többen is úgy gondoljuk, hogy ez nem csak nem igaz, de meglepő módon még káros hatásai is lehetnek annak, ha sokan vélekednek így. A szülők szerepével kapcsolatban arról is beszéltünk, hogy jó ötlet-e, ha a szülő egyben fejlesztő is. Narvaez professzor pedig három tanácsot adott azoknak, akik csecsemőkortól gondoskodni szeretnének gyerekük optimális fejlődéséről - értelmi téren is. Elgondolkoztunk, milyen érzés lehet, ha a nemeket igenekre cseréljük és a gyerekünk világát sem tiltásokkal kerítjük körbe, hanem pozitív segítségnyújtással próbálunk segíteni neki, hogy célba érjen. Megismertünk egy Down-szindrómás gyereket nevelő édesapát és a Down-szindrómások jobb társadalmi helyzetéért küzdő aktivistát - akit már ismertünk, mint színészt. (És én is bemutatkoztam végre.)

Januárban is érdemes lesz mindennap felkeresni a Down Egyesület honlapját, ahol a címlapon a legfrissebb tudástáras cikkek is megjelennek. Aki a Facebookon szeretne értesítést kapni az új cikkekről, itt nyomjon egy lájkot.

A korábbi hónapok összefoglalói:

november

október

szeptember

augusztus

július

kép innen


0 Tovább

Novemberben a Tudástárban

A Tudástárban a múlt hónapban megjelent cikkek összefoglalója és linkjeinek gyűjteménye, dőlttel a korábban még sehol sem publikált anyagok linkjei.

Novemberben új oldalakkal bővült "A család élete" című fejezet. Dr. Brian Skotko és munkatársai 2011-ben nagyszabású kérdőíves vizsgálat keretében próbálták felmérni, hogyan is élnek azok a családok, ahol az egyik tag Down-szindrómás. A Down-szindrómás gyerekeket és fiatalokat a testvéreik szeretik, megbecsülik, és fontos dolgokat tanulnak tőlük az élet örömeiről és a szeretetről. A szülők büszkék Down-szindrómás gyerekükre, és úgy érzik, a jelenléte lelki gyarapodást hozott számukra.

Az értelmi fejlődéssel kapcsolatos meglepő tények közül megismertük, hogy a Down-szindrómások IQ-ja az életkorral csökken, miközben a mentális teljesítményük folyamatosan növekszik, és hogy az értelmi képességeik sajátos mintázata miatt az olvasási teljesítményük jobb lehet, mint amit az általános intelligencia szintjük vagy a nyelvi teljesítményük alapján várhatnánk. Ahhoz, hogy hogy reálisabb képet kapjunk a Magyarországon meglehetősen rossz hírű szóképes olvasásról, érdemes megismerkedni azzal is, hogyan működik ez különböző nyelvekben és hogyan működik speciálisan a Down-szindrómásoknál. A korai szóképes olvasás előkészítése kép párosító játékokkal történik, ehhez kép- és szimbólumkártyákat is letölthetünk a Tudástárból.

A letölthető anyagok közé egyszerű csoportosító játékok is felkerültek, a kivágós-ragasztós fajtából, az eszközajánlók között pedig megjelent két nagyszerű "tanulójáték", a Logico Primo és a LÜK Bambino leírása. A csecsemőgondozás témáján belül a segített szobatisztaság "minimál változatáról" gondolkoztunk.

A nagyvilág izgalmas hírei között beszámoltunk arról, hogy egy angol településen egy Down-szindrómás férfit választottak önkormányzati képviselőnek és hogy a Washington University laboratóriumában sikerült eltávolítani Down-szindrómás emberi sejtekből a 21. kromoszóma fölösleges, harmadik példányát. Szívünket melengette két Down-szindrómás fiatal egymásra találása és házassága, egy rendkívüli születéstörténet, és két inspiráló idézet a szépségről és a gyerekvállalásról.

Decemberben is érdemes lesz mindennap felkeresni a Down Egyesület honlapját, ahol a címlapon a legfrissebb tudástáras cikkek is megjelennek. Aki a Facebookon szeretne értesítést kapni az új cikkekről, itt nyomjon egy lájkot.

A korábbi hónapok összefoglalói:

október

szeptember

augusztus

július



Kép: Marie-Anne Ganpatsingh: Autumn Tree

 
 
 
 
0 Tovább

Októberben a Tudástárban

Októberben, a Down-szindróma hónapjában a Tudástár figyelemfelhívó képekkel járult hozzá ahhoz, hogy a Down-szindrómásokra figyeljünk. A képsorozat az Inspiráló idézetek alfejezetben lapozható végig (vagy egyenként: Néha kiderül, Az egyik tripla, Kakukktojás, Elérem, Saját mérce, Szuperképesség 1., Szuperképesség 2., Szuperképesség 3., Testvérek vagyunk, Másképp látjuk).

Régi téma, de folyamatosan frissülő új tartalommal töltődik fel az az Olvasás fejezet, amelyben most azzal a kérdéssel foglalkoztunk, hogy Megtanulhat-e olvasni minden Down-szindrómás gyerek. Az Oktatás nagy témájában októberi újdonság még a Matematika alfejezetbe sorolt, de az olvasást és a magatartásproblémákat is érintő "Tájékozódás az időben" c. cikk, amelyhez  heti naptár is letölthető a hozzá tartozó piktogramokkal.

A Down-szindrómáról általánosságban szóló fejezetbe felkerült egy írás, amely a megdöbbentő különbségekről szól a DS magyarországi tálalása, felfogása és a külföldi források szemlélete között. A DS csecsemők gondozásával kapcsolatban folytatódott a segített szobatisztaságról (EC-ről) szóló ismertetés, az első gyakorlati lépésekkel. A Nevelésről szóló fejezetben megjelent Sue Buckley beszámolója arról, milyen sokat jelentett örökbefogadott Down-szindrómás lányának, amikor elköltözött otthonról és végre felnőttnek tekintették. Egy másik DS felnőtt, Lee Jones sikeres, önálló életébe videón nyerhettünk bepillantást.

Egy új fejezet is nyílt a Down-szindrómások és családjaik életminőségével, kapcsolatos cikkek számára. Ide elsőként egy Down-szindrómás fiatalok körében végzett felmérés eredményeinek összefoglalója került fel arról, hogy hogy érzik magukat a bőrükben, mennyire elégedettek az életükkel és hogy mit üzennének egy olyan párnak, aki DS babát vár, valamint mit mondanának az orvosoknak arról, hogy milyen Down-szindrómával élni.

Novemberben is érdemes lesz mindennap felkeresni a Down Egyesület honlapját, ahol a címlapon a legfrissebb tudástáras cikkek is megjelennek. Aki a Facebookon szeretne értesítést kapni az új cikkekről, itt nyomjon egy lájkot. (Itt lehet megosztani az októberi képeket is.)

A korábbi hónapok összefoglalói:

szeptember

augusztus

július

A dőlt betűk ezúttal is a korábban máshol nem publikált tartalmakat jelölik.

0 Tovább

Augusztusban a Tudástárban

Augusztusban a Down Egyesület Tudástára új fejezetekkel, alfejezetekkel, videókkal, letölthető anyagokkal és cikkekkel gyarapodott. (A korábban semmilyen formában nem publikált bejegyzések linkjei dőlttel szerepelnek.)

A szoptatási világhéten megnyílt a csecsemőgondozás szoptatásról szóló fejezete, benne olyan cikkekkel, mint hogy milyen különleges előnyöket kínál a szoptatás a Down-szindrómás babák és szüleik számára és hogy hogyan hidalhatóak át a hipotón babáknál előforduló szoptatási nehézségek. Az Eszközajánlóba bekerült egy szoptatási segédeszköz, és a matematika gyakorlati oktatásához használható játék, a Numicon bemutatása. Ez a fejezet a Letölthető, nyomtatható anyagok alfejezetével is bővült, benne egy kivágós-párosítós játékkal és négy színes könyvvel. A matematikai fogalmak korai gyakorlásához az Oktatás fejezetbe is további ötletek kerültek.

A Down-szindrómát általánosságban bemutató fejezetben megjelentek az egyéni különbségekről, a különbségek egészségügyi hátteréről, az elvárások szerepéről és a nevelés hatásáról szóló bejegyzések. A bejegyzések legfontosabb üzenete, hogy a Down-szindrómás gyerekek elsősorban gyerekek, akiknek különböző személyiségük, különböző érdeklődési körük, különböző életük van - és csak mellesleg Down-szindrómások.

Új fejezet nyílt Nevelés címmel. A viselkedéspróblémák kezelésével foglakozó későbbi bejegyzéseket augusztusban azzal a kérdéssel alapoztuk meg, hogy nevelhetünk-e a gyerekünkből azt, akit akarunk, megismertük a temperamentum fogalmát, beszéltünk a nehezen kezelhető gyerekekről és arról, hogy mit lehet velük kezdeni. Végül felcsillant a remény, hogy a szülők hiábavalónak tűnő erőfeszítései is kifizetődnek, mert éppen a nehezen kezelhető gyerekek azok, akikre hosszú távon a leginkább hatással van a nevelés.

A Szemléletformáló fejezetbe bekerült egy bejegyzés arról, hogyan figyelhetünk az elvek helyett arra, hogy mi az, ami előre visz, egy videó, amely hét Down-szindrómás fiatalt mutat be és egy inspiráló idézet.

Szintén új fejezet az Eközben a nagyvilágban..., ahol a külföldi hírek jelennek meg. Itt adtunk hírt a 2012-es Nemzetközi Down-szindróma Kongresszusról és az azt megelőző konferenciáról, ahol Down-szindrómás felnőttek mondták el, hogy inkluzív oktatást, munkalehetőséget és több bizalmat szeretnének, hogy segíthessenek másoknak. Beszámoltunk egy új arizónai törvény lehetőségeit kihasználó fiatalemberről, aki az állam első Down-szindrómás szavazója lett és az ír Killian McDonnel sikeres érettségijéről, aki Down-szindrómás és siket is. Örültünk a brazil Down-szindrómás színészek díjnyertes filmjének és az új-zélandi flashmob videónak, ahol 95 fogyatékos fiatal és gyerek énekelt és táncolt egy bevásárlóközpontban.


A Tudástár gyarapodása folytatódik: szeptemberben is érdemes lesz mindennap felkeresni a Down Egyesület honlapját, ahol a címlapon a legfrissebb tudástáras cikkek is megjelennek. Aki a Facebookon szeretne értesítést kapni az új cikkekről, itt nyomjon egy lájkot.

 


kép innen

0 Tovább

érintő

blogavatar

ahol a válaszkész csecsemőgondozás, a kötődő nevelés és a sajátos nevelési igényű gyerekek nevelése találkozik

Utolsó kommentek