A rendszeres olvasók előtt ismert, hogy a blog ez évi jelmondata "a boldog szülő a jó szülő". Épp ezért nem csak a DS, az SNI és a (kötődő) nevelős híreket, cikkeket figyelem, hanem a boldogság témájúakat is. Meg kell mondjam, 90%-ban felszínes, használhatatlanul triviális tanácsokba botlom. A kivételes 10% itt végzi a blogon, mint most Robert Puff gondolatai.



A friss levegő kúra

Dr. Puff több mint 25 éve dolgozik klinikai pszichológusként és ez alatt számos kétségbeesett telefonhívást kapott. Ilyenkor mindig ugyanazt tette: meghallgatta az illetőt és megkérte, hogy menjen ki a szabadba, sétáljon egyet a friss levegőn és ha a séta végén még mindig zaklatott, hívja vissza. A 25 év alatt egyetlen egyszer sem történt meg ez a második hívás.

Fájdalom vagy szenvedés?

Puff szerint a fájdalom egy gyorsan elmúló kellemetlen élmény. A szenvedés azonban a fájdalmat kísérő negatív belső monológ, azok a negatív gondolatok, amiket újra meg újra végigpörgetünk magunkban. Nem az a lényeg, hogy ne legyenek negatív élményeink, hanem hogy meg tudjuk állni, hogy elindítsuk ezt a pusztító belső szöveget. Minden szenvedésünk azokból a káros mentális történetekből fakad, amiket mi hozunk létre.

Légy nyugodt, légy jelen, légy boldog

A végső megoldása Puffnak sem különbözik lényegesen a többiekétől: hagyd abba a negatív belső történetek pörgetését és légy jelen a pillanatban. Ha arra figyelsz, ami éppen körülvesz és történik veled, a boldogság sem egy múló pillanat lesz, hanem a természetes lelkiállapotod.


Legyél a jelenben, egyél a jelenben

A pillanatban élés megtanulásához vagy gyakorlásához felhasználhatjuk a figyelmes evést: az étkezésre külön időt különítünk el (akár csak negyed órát is), amikor semmi mással nem foglalkozunk (nem futjuk át a leveleleinket, nem nézünk tévét, nem küldünk sms-t) és az alaposan megrágott falatok elfogyasztása közben az ételek ízére, állagára és az érzéseinkre figyelünk. Mellesleg így kevesebbel is beérjük, ami nem utolsó szempont azoknál, akik kicsit karcsúbban szeretnének boldogok lenni.

kép innen