Az előző részben arról volt szó, hogyan segíti a kötődést a testen hordozás és hogy ez miért különösen fontos azoknál a babáknál, akik a megszokottól eltérő csomaggal érkeznek a világba. Most arról beszélek, milyen további előnyöket kínál a hordozás a spec babáknak és szüleiknek.


kommunikáció

A kendőben a baba egy magasságban van a felnőttel, így könnyebb, természetesebb beszélni hozzá. Passzívan a felnőtt másokkal való kommunikációjának is inkább részese, egyszerűen attól, hogy ott van, ahol a beszélgetések zajlanak, és mert érzékeli a hordozó gesztusait, testbeszédét is.

A testközelség a baba és a hordozó felnőtt szavak nélküli párbeszédét is segíti: a szülő így finomabb jelzésekből is ért, érez és azonnal tud reagálni. Saját tapasztalat, hogy sokszor csak akkor tudtam, mire van szüksége a lányomnak, ha kézbe vettem, átöleltem és így teljesebben tudtam ráhangolódni.


mozgásfejlődés

A testen hordozott baba állandóan kénytelen igazodni a felnőtt mozgásához, ami egyensúlyérzékének, izom- és mozgásfejlődésének, testi biztonságérzetének is jót tesz. Egy olyan baba, aki ezeken a területeken külön stimulációra és fejlesztésre szorul, különösen sokat profitálhat ebből. A hordozást ezen a területen (is) nagyszerűen kiegészíti a masszázs: Sok hagyományos kultúrában, ahol hordozzák a babákat, masszírozzák is őket, hogy még korábban elkezdjenek járni, (és ne kelljen őket cipelni).

Nem kell félni attól, hogy a babát túl sokat hordozzuk vagy tartjuk ölben: az igaz, hogy növekedve egyre inkább igénye, hogy önállóan is felfedezhesse a világot, de ezt egyre világosabban ki is fejezi.


tanulás

A születésüktől hordozott babák kevesebbet sírnak, így több időt töltenek nyugodt, éber állapotban, amikor a környezetüket megfigyelik és tanulni tudnak. A babát sokrétű és a saját befogadóképességéhez szabott ingerek érik: Hallja anyja hangját, elöl hordozva még a szívhangját is, érzi az illatát, testének melegét, érzi a (ritmusos) mozgatást. Ez az ingerkavalkád azonban nem terheli túl, mert nagyon hasonlít ahhoz, amit az anyaméhben megszokott. Valójában épp ezek azok az ingerek, amelyek segítenek a babának alkalmazkodni a méhen kívüli élethez - ez egy fejletlenebb idegrendszernek különösen nagy segítség. (Lásd még a koraszülöttek esetében alkalmazott kenguru-módszert)

A baba kíváncsisága, éberségi állapota függvényében figyelheti a környezetét vagy elbújhat a kendőbe, így maga szabályozhatja, hogy a biztonságos ölelésben mennyire nyílik ki a világra. Testen hordozva ott van, ahol a felnőttek, hallja, mit és hogyan beszélnek, látja, mit csinálnak. (A gyerekeket nagyon sokáig a felnőttek tevékenysége érdekli legjobban.)


spec előnyök

Vannak olyan speciális problémák, amelyek az átlagostól eltérő fejlődésű gyerekeknél gyakrabban fordulnak elő és amelyekben segítségünkre lehet a kendő. Ilyen pl. a reflux, amikor a gyomor záróizmának elégtelensége miatt a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe és azt marja. A függőleges testhelyzet, amelyet a baba a kendőben felvesz, segíthet a visszafolyás gátlásában.

A sajátos nevelési igényű gyerekek körében gyakrabban előfordulhatnak alváspanaszok is. A testen hordozott baba idegrendszerének könnyebb a dolga, amikor az éber állapotból az alvásba kell átváltania: a szülő megnyugtató közelsége, a biztonságos, szoros ölelés és a ritmusos mozgás még a nehezen elalvó babáknak is segíthet. A ringatás, a tánc, az énekkel, mondókákkal kísért ritmusos mozgás, mind olyan módszerek, amelyeket kendő nélkül is használnak az idegrendszer fejlesztéséhez. Hordozás köben mindez akár főzés vagy egy séta alatt is kényelmesen megoldható lehet, így a kendő gyakorlatilag mint fejlesztő eszköz használható.


Nem sorolom tovább az előnyöket, bármelyik hordozással foglalkozó weboldalon számos pozitívumot találhatunk még és aki speciális helyzetben van, könnyen alkalmazhatja a tanulságokat saját igényeire, itt pedig szívesen adnak tanácsot is a témában. Számomra az egyik legfőbb pozitívum mégis az, hogy a hordozás mindezt egyben, egyszerre adja, ebben pedig szerintem nincs párja.